Välbalanserad hundmat
Hundfoder för det aktiva hundlivet.
Läcker och lyxig paté
Perioden då en hundvalp är 3–12 veckor brukar man kalla för ”socialiseringsperioden”. Det är då den är som mest öppen för nya intryck. När du hämtar hem din valp har en bra uppfödare redan vant den vid vardagliga saker och ljud.
Nu är det din tur att ta vid där uppfödaren slutade och fortsätta socialisera din valp. Se till att din valp växer upp till en välanpassad hund som du kan ha med dig så gott som överallt och som funkar bra med att träffa både andra hundar och människor.
Ju tidigare du börjar socialisera din valp, desto bättre. Och det behöver inte vara så komplicerat. Ta med dig valpen överallt, så ofta du kan. Använd gärna mat eller godis för att förstärka det positiva i olika situationer.
Tänk på att inte ha för bråttom. Låt valpen få tid att ta in nya intryck gradvis. Se noga till att valpen alltid har en utväg om det skulle bli för mycket. Den får inte känna sig trängd eller tvingad när ni socialiserar.
När du socialiserar din valp är det viktigt att du hela tiden uppträder lugnt och behärskat. När något oförutsett händer söker hundar spontant kontakt med sin husse eller matte. Om du hetsar upp dig eller blir rädd – kanske pratar ömkande med hunden, lyfter upp den eller går från platsen – kommer du att smitta av dig på valpen så att även den blir rädd och orolig. Du ska vara hundens trygga hamn och den som signalerar att allt är ok.
Beroende på var du bor så kommer vissa saker att finnas mer naturligt i din valps omgivning, medan andra saker kommer att vara mer ovanliga. Vi har satt ihop en lista över saker som är bra att tänka på att vänja sin valp vid.
Valpen kan träffa andra hundar tidigt i livet, det hjälper till att bygga förtroende för okända hundar. Men det betyder inte att din valp behöver hälsa på precis varenda hund ni möter. Fyra–fem kompisar kan räcka gott. Låt gärna valpen träffa andra hundar, som en vänlig, lite äldre hund som den kan lära sig av. Var lite försiktig med stora hundar så att din valp inte blir skrämd. Var med i närheten. Då har din valp en tillflyktsort om den behöver söka trygghet.
Var noga med vilka andra hundar din valp träffar. Låt inte valpen möta hundar som inte är socialt tränade eller aggressiva. Ett obehagligt möte kan sätta spår för livet.
Låt andra människor klappa och ta i din valp (så klart utan att skrämma den) så att den vänjer sig vid att blir hanterad av och träffa andra människor än du. Det är också bra om valpen får träffa människor som rör sig på andra sätt (rullstolsburna, personer som använder kryckor eller rullator, inlinesåkare, cyklister) och som ser annorlunda ut (ålder, kroppsform, storlek, glasögon, hatt, paraply).
Barn låter mer än vuxna människor och har ett annat sätt att röra sig, vilket valpen också behöver vänja sig vid. Om du inte har barn i din omedelbara närhet som valpen kan umgås med kan du promenera förbi ett dagis eller en skola och låta barnen där komma fram och klappa hunden. Se bara till att det inte blir för mycket för valpen på en och samma gång. Ett barn i taget räcker. Då lär sig valpen att barn inte är någonting att vara rädd för utan att de tvärtom kan vara riktigt trevliga.
Valpar kan bli trötta relativt snabbt, så när valpen får träffa andra människor kan det vara bra att hålla mötena ganska korta och låta valpen få vila mycket.
Ett hem är fullt av saker som låter och så måste det få vara. Hushållsbestyr och saker som dammsugaren, köksslammer och gräsklipparen måste vara en naturlig del av hundens vardag och ingenting att hetsa upp sig över.
Att sätta tassarna på ett underlag som man inte är van vid kan vara lite läskigt. Men när du miljötränar med valpen så låt valpen öva på att gå på olika typer av underlag såsom olika typer av golv (trä, plast, sten), gräs, grus, klippor, snö, sand och vatten.
Det är inte alls ovanligt att valpar tycker att det är lite obehagligt att åka bil. Börja åka bil med valpen genom att göra väldigt korta turer i början, kanske bara 5 minuter. Se gärna till att det händer någonting kul i slutändan, till exempel en skogspromenad. Då lär sig hunden att associera bilåkande med spännande äventyr. Upprepa ofta och gör turerna längre och längre efter hand. Kom ihåg att en hund måste resa i en bur eller fastspänd i en speciell sele. Det är olagligt att åka bil med valpen lös.
Att åka tåg och buss med valpen kan också vara bra, även om det till en början bara är mellan två stationer. Om det finns möjlighet kan du även ta med hunden i en båt. Ju fler transportmedel den är van vid, desto friare kan ni sedan röra er.
Om du bor på landsbygden, ta med dig hunden till stan. Om du bor i stan, ta med dig hunden ut på landet. Miljöträna valpen på både ställena, eftersom de bjuder på många möjligheter att bekanta sig med nya saker, till exempel andra djur (hönor, hästar, kossor), människor som ropar, fordon och maskiner som låter (tåg, sopbilar, lastbilar, traktorer, motorcyklar), broar och tunnlar, byggen och vägarbeten, folksamlingar och så vidare.
Just folksamlingar innebär för en hund många ljud- och doftintryck. Dessutom ser den inte så mycket mer än människoben! Vänj hunden långsamt vid att det ibland blir trångt. Om du har en liten hundras kan det vara bra att bära hunden i till exempel en väska så att ingen trampar på den av misstag.
Öva gärna på att gå i trappor med din valp, men så länge din hund växer ska den inte springa upp och ner i trappor flera gånger per dag. Det tar dock ett tag innan en hunds leder och muskler är fullt utvecklade, särskilt om den är av en stor ras.
Rulltrappor bör du gärna undvika helt och hållet om hunden inte är så liten att du kan bära den. I en rulltrappa kan en tass eller svansen lätt komma i kläm och risken är stor att hunden skadar sig.
Vänj din valp vid att åka hiss så att det inte blir ett överraskningsmoment senare i livet. Ta gärna med dig lite godis att belöna med så blir hissåkandet en positiv upplevelse.
När du ska socialisera valpen, gör det lite åt gången. Att vänja hunden vid höga och plötsliga ljud som skott, åska och fyrverkerier tar tid. Det finns speciella cd-skivor med olika ljud som du kan använda om du vill. Spela på mycket låg volym i början och höj successivt volymen vartefter hunden vänjer sig.
Om du vill ha hjälp och stöd är ett bra tips att gå en valpkurs tillsammans. Där ingår att socialisera tillsammans och dessutom får ni båda chansen att träffa andra valpar och människor.
Vidare läsning
Det kommer dyka upp tillfällen i din hunds liv när du eller någon annan, t.ex. en veterinär, kommer att behöva titta den i öronen, klämma den på magen eller ta den i tassarna. Därför är det bra att vänja hunden vid hantering redan i tidig ålder. Här får du tips på hur du kan gå tillväga.
Att leka med sin valp är inte bara roligt, det är också viktigt för hundens utveckling. Här får du tips på lite olika lekar och hur ni gör det bästa av lekstunden tillsammans.