Hanteringsträning hund – träna hunden redan som valp

Hanteringsträning för hund är viktigt av flera anledningar, och det är noga att hunden får lära sig bli hanterad både av dig och andra.

 Om din hund skulle bli sjuk eller skada sig måste den acceptera att du, en veterinär eller andra människor får lyfta och flytta på den, klämma på leder och muskler, peta i ögonen och öronen och så vidare. Även om du skulle bli sjuk eller av någon annan anledning behöva lämna över skötseln av din hund till någon annan måste den personen också kunna hantera din hund, till exempel klippa klorna och sköta pälsen. Så här lär du din hund att bli hanterad.

BÖRJA TRÄNA HUNDEN TIDIGT

Börja vänja din hund vid hanteringsträning redan som valp så blir det en naturlig del av livet. Börja smått och öka svårighetsgraden efter hand som hunden vänjer sig. Låt även andra människor som du litar på hanteringsträna din hund. Målet är att i slutändan ha en hund som kan bli hanterad över hela kroppen, både av dig och av andra personer.

SKAPA LUGN

Ju lugnare hunden är när du hanteringstränar, desto bättre. I början kan det vara bra att träna på övningarna när hunden redan är lite trött, nöjd och tillfreds, till exempel efter en långpromenad. Glöm inte att även du måste vara lugn och avslappnad för att det ska funka bra när du tränar hunden. Belöna ofta. Mat funkar bra!

Slutmålet är att din hund ska kunna slappna av även i stökiga miljöer, men man måste krypa innan man kan gå. Använd därför en tillrättalagd miljö i början av inlärningen så att din hund lär sig att associera hanteringen med lugn och ro.

TRÄNA DIN HUND PÅ ATT BLI HANTERAD

Här följer exempel på hanteringsträning som det är bra att vänja hunden vid.

  • Huvud, öron och ögon – Ta på hundens huvud, titta den i öronen, ta kring ögonen.
  • Munnen och tänderna – Titta i hundens mun, känn på tänderna, borsta tänderna och titta i halsen.
  • Pälsen – Ta i hundens päls, borsta, kamma och klipp den (vänj den även vid klippmaskin).
  • Tassarna – Ta i hundens tassar, känn på och mellan tårna, ta i trampdynorna, känn på och klipp klorna.
  • Hela kroppen – Stryk över och känn igenom hela hundens kropp med fingrarna. Massera, böj och sträck på benen och öva stretchrörelser.
  • Bada – Duscha/bada hunden, schamponera, torka med handduk och med hårfön.
  • Träning på bord – Vänj hunden vid att kunna stå, sitta och ligga stilla på ett bord. Öva också på att vända hunden från en sida till en annan medan den ligger ner.
  • Påträngande kroppsspråk – Vänj hunden vid att sitta stilla mellan dina ben och att stå stilla när du står gränsle över den. Den ska tåla att en främmande person böjer sig ner/lutar sig över den när den står, sitter eller ligger.
  • Bli fasthållen – Vänj hunden vid att du tar tag i halsbandet, håller fast den kring nosen, håller dess huvud stilla, håller ett visst ben stilla, och håller fast den i olika ställningar både stående, sittande och liggande.
  • Lyftas och bäras – Vänj din hund vid att du ibland lyfter och bär den. För små hundar hör det ofta till vardagligheterna att bli lyft och buren, men för en större hund kan det kräva lite mer övning.

      Vidare läsning