Leka med valpen – både roligt och viktigt

Att leka med din valp är bland det allra roligaste och viktigaste du kan göra för din hund.

Leken är inte bara ett sätt att ha kul, den ger också sysselsättning, är en viktig källa till motion och hjälper er när ni ska träna på andra saker. Genom leken får valpen öva självkontroll, lära sig att förstå dina signaler och att samarbeta med dig, utveckla sin kroppskontroll och lära sig att växla mellan intensitet och lugn. Rätt utförd hjälper leken också till att förebygga oönskade beteenden som att tugga sönder saker eller skälla för mycket. Så, hur gör jag för att leka med min valp?

HUR LEKER MAN MED EN VALP?

Man kan dela in hundars lek i tre olika kategorier: leka med andra hundar, leka själv och leka med människor. Alla hundar är unika individer och gillar att leka på olika sätt. Att leka med människor kan vara någonting som du behöver uppmuntra lite extra för att din valp ska hitta leklusten. Var noga med att hitta lekar som just din valp tycker är kul.

VILA EFTER VALPLEKAR

Kom ihåg att valpar blir trötta fort. Det räcker att leka med valpen en kort stund och sedan markera att leken är slut och ge hunden tid för vila.

VARIERA VALPLEKARNA

Försök gärna att hitta på lite olika valplekar som ni kan variera er med. Det är bra om ni både har lekar som involverar föremål och lekar som inte kräver någonting. Då behöver ni aldrig stå handfallna.

REGLER – HUR MYCKET SKA MAN LEKA MED EN VALP?

Det behöver finnas lite regler för att leken inte ska spåra ur. En god idé är att träna in tydliga signaler som visar när leken börjar och när den är slut.

Måste man leka med valpen hela tiden? Om du tycker att det är ok att din hund ”tjatar” till sig lek genom att till exempel lägga leksaker framför dig så låt det vara så. Om du hellre vill att det är du som initierar till att leka med valp, får du ignorera den och på så vis lära hunden att det är du som bjuder in till lek när du är redo.

Valpar har vassa tänder och om du har en lite större hundras kommer din valp också att bli ganska tung med tiden. För att den ska lära sig fysiska gränser och inte råka skada dig är det viktigt att du avbryter leken om den råkar träffa fel med sina tänder eller blir för påstridig. Du kan fortsätta leka med valpen efter en stund igen när du är redo och ger ditt okej.

Öva också på att valpen ska släppa leksaken när du ber om det. Om den inte gör det går du bara därifrån och markerar att det roliga är slut. När ni hunnit öva mer och du är säker på att din hund glatt och villigt kommer att komma tillbaka med föremålet till dig när ni leker kan jaktlekar där du jagar hunden eller hunden dig, vara kul.

VALPLEKAR

Klassiska lekar med valpen tillsammans med föremål är att kasta en leksak, ha dragkamp, gömma föremål och att hämta eller bära saker. Här hittar du tips på hur du leker med din valp.

  • Kasta leksaker – Att hämta kastade föremål är en klassisk hundlek som många hundar tycker är väldigt kul. Men det kan också vara en lek som leder till stress då en del hundar går upp väldigt mycket i varv av den. Känn efter vad som funkar för din valp och lek bara en kort stund.
  • Dragkamp – Hitta en hundleksak som valpen kan få ett bra grepp om, till exempel ett rep, och dra det framför hunden tills den får ett bra tag. Ha sedan dragkamp. Glöm inte låta valpen vinna ibland också!
  • Gömma föremål (eller mat) – Göm föremål eller mat på olika ställen som valpen sedan ska leta reda på. Uppmuntra och hjälp hunden i början tills den fattar galoppen. Ge belöning när din valp hittar det du gömt. Gömma föremål kan ni leka både inomhus och utomhus och du kan öka svårighetsgraden i takt med att hunden blir bättre och bättre på leken. En variant på att gömma föremål är att gömma mat under till exempel en plastlåda som sedan placeras bredvid två andra plastlådor. Valpen måste lista ut under vilken plastlåda maten ligger för att få sin belöning.
  • Hämta och bära saker – Att låta hunden hämta och bära saker, till exempel tidningen eller nyckelknippan, är bra sätt att aktivera hunden och träna hjärnan.

Hundlekar utan föremål kan vara brottningslekar, att jaga varandra, kurragömma, att du försöker ”fånga” valpens tassar, ligg, sitt och vacker tass och så vidare. Använd fantasin så kan du säkert hitta på ännu fler roliga lekar!

  • Brottning – Initiera leken genom att ge din valp en lekfull knuff och se om den svarar. Så länge hunden är valp eller om du har en liten hund kan det räcka att låta den brottas med din hand. Om du har en större ras kan du ligga på golvet och tumla runt tillsammans med hunden.
  • Jaga varandra – Sätt igång leken genom att ge ett glatt tillrop och sedan springa ifrån valpen med ett lekfullt kroppsspråk. Om den springer efter dig kan du stanna upp och i stället jaga din valp några steg. Lek på ett sådant sätt att din valp hela tiden tycker att det är roligt och inte blir rädd.
  • Kurragömma – Var två personer, en som gömmer sig och en som ger valpen instruktioner och hjälper den att leta. Den person som gömt sig ropar på hunden. När hunden hittar den som gömt sig får den en belöning.
  • Fånga tassar – Att du jagar dess tassar brukar de flesta valpar tycka är läskigt och roligt på samma gång. Sätt dig intill valpen och busa genom att försöka ”fånga” en tass med din hand.
  • Ligg, sitt och vacker tass – Att lära valpen att ligga, sitta och ge vacker tass kräver mycket verbal uppmuntran och belöning, men det stärker banden mellan er och utvecklar hundens självkontroll och förmåga att följa instruktioner. Släng dig gärna ner på golvet och visa hunden hur den ska göra.

Se till att leken är på hundens villkor. Om leken uppskattas av valpen kommer den stärka er relation, men all lek passar inte alla hundar. Testa dig fram efter valpens tycke och smak!

      Vidare läsning