Välbalanserad hundmat
Anpassat för aktiva hundar
Läcker och lyxig paté
Hos oss på Doggy är det bästa hundlivet vår ledstjärna. För att det ska vara möjligt, behöver vi vara lika snälla mot planeten som vi är mot våra hundar. För att värna om miljön och aktivt ta ansvar för vår miljöpåverkan har vi startat projektet “Skog och pollinatörer” där vi genomför flera konkreta aktiviteter kopplat till klimat och biologisk mångfald. Detta är ett gemensamt projekt för alla våra varumärken: Doggy, Mjau och Bozita. Doggy AB är Sveriges största tillverkare av katt- och hundmat – och är man väldigt stor måste man vara väldigt snäll!
Doggys kök ligger i Vårgårda, i den bördiga jordbruksbygden i Västergötland . Här tillverkar vi mat enligt parollen “Kärlek från Vårgårda i varje matskål.” För oss är det självklart att även alla insatser i miljöprojektet görs på hemmaplan, här i Sverige. Närheten till projekten gör även att vi och våra medarbetare praktiskt kan engagera oss i arbetet, och själva följa hur insatserna ger en direkt positiv effekt på vår lokala miljö.
• Se vår projektplats i Tanum • Se vår projektplats i Bålsta
Som en del av projektet engagerar vi oss i den svenska skogen. Vi planterar 6 000 träd på svensk mark, samtidigt som vi säkerställer att inhemska skogsområden bevaras och sköts på ett hållbart sätt. Insatsen binder totalt cirka 600 ton CO2e.
Vi på Doggy älskar den svenska skogen. Det är inte bara en fantastisk plats för promenader och äventyr för dig och din hund, utan också en viktig sänka för växthusgaser. Träden tar upp koldioxid när de växer. Och ju mer de växer, desto mer koldioxid tar de upp. Plantering av fler träd och bevarandet av skog kan alltså bidra till att motverka klimatförändringen genom att binda koldioxid. Svensk skog är dessutom hem till en stor variation av växter och djur, och plantering av träd kan bidra till att skapa nya livsmiljöer för hotade arter och öka den biologiska mångfalden.
Att värna om planeten är viktigt i vårt arbete att producera hundmat. Då måste vi tänka på alla djur omkring oss, även de allra minsta. Nu genomför vi flera konkreta insatser för att bevara den biologiska mångfalden. Fokus ligger på att skapa en gynnsam miljö för bin och andra pollinerande insekter. På projektplatsen i Bålsta har vi bland annat planterat utvalda arter av träd och buskar, sått fröblandningar som ger pollen och nektar, och placerat ut halmbalar och sandbäddar där bin och andra insekter kan bygga bon.
Åtgärderna är baserade på Naturvårdsverkets, Jordbruksverkets och Länsstyrelsens rekommendationer och resultatet följs upp under en tioårsperiod.
Bin och andra vilda pollinatörer bidrar till ett fungerande ekosystem och vår livsmedelsförsörjning. Uppemot 75 procent av alla grödor är helt eller delvis beroende av insektspollinering. Men situationen för vilda pollinerare är akut, och här i Sverige är en tredjedel av våra biarter hotade. Som landets största djurfodersproducent kan vi därför inte bara fokusera på att sänka våra utsläpp och reducera vårt klimatavtryck – vi måste också ta ansvar för att främja vilda pollinatörer och bevara den biologisk mångfalden.
Här är några av de positiva effekterna vi är med och skapar:
Vi har investerat i flera konkreta hållbarhetsprojekt och satsar nu stort på att utbilda vår personal. Men alla kan hjälpa till! Därför uppmanar vi nu både företag och privatpersoner att göra som vi. Ju fler vi blir, desto större skillnad kan vi göra!
Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Här är några konkreta tips hur du kan bidra:
Doggy AB, som Doggy är en del av, vill ta ansvar för vår miljöpåverkan och genomför nu ett ambitiöst projekt med fokus på kolbindning och biologisk mångfald. Projektet genomförs tillsammans med det svenska företaget Initiativ 1415 och är ett konkret och lokalt exempel på hur vi aktivt arbetar för att öka kolinlagringen i den svenska skogen, främja biologisk mångfald och bevara och stärka livsmiljöerna för vilda pollinatörer i det svenska jordbrukslandskapet.
Läs mer om projektet och hur det kopplar an till vårt koncernövergripande hållbarhetsarbete på doggyab.com.