Hundfoder ingredienser – enbart naturliga råvaror

I så lång utsträckning som det är möjligt använder vi ingredienser från svenska bönder. Det innebär att produkterna är framställda i enlighet med några av de strängaste djurhållningslagar. I tillverkningsprocessen för hundfoder värmer vi dessutom upp och blandar ingredienserna med hjälp av het vattenånga under högt tryck, så kallad extrudering. På så sätt behåller råvarorna sitt näringsvärde genom hela tillverkningsprocessen.

HUNDFODER MED OCH UTAN SPANNMÅL

Vete, majs och ris är sädesslag som tillhör spannmål. Ingredienserna bidrar med bland annat stärkelse, energi och fibrer. Fibrer är viktiga för hundens mag- och tarmfunktion. Det är också bra för tänderna. Vårt vete är ett fullkornsvete odlat på svenska åkrar som levereras till oss i Vårgårda varje vecka.

Vi har även foder tillagat på spannmålsfritt recept och i dessa används alternativa kolhydrats- och stärkelsekällor som traditionellt inte tillhör gruppen spannmål. Vanliga råvaror att använda i stället för spannmål är potatis och ärtor. Ett exempel på ett sådant foder är Doggy Professional Grain Free.

FISK OCH FISKPRODUKTER

Fisk är en råvara som bidrar med protein, viktiga omega-3 fetter och god smak. Detta gör fisk till en mycket lämplig råvara för valpfoder och har en viktig roll i våra valpfoders näringssammansättning. Fisk finns också i Doggy Original och Doggy Professional Extra Aktiv.

HUNDMAT MED KÖTT

Animaliska råvaror innehåller protein, som är väldigt viktigt för en bra tillväxt, uppbyggande av muskler och en utmärkt energikälla för hunden. Kött är även rikt på vitaminer och mineraler – till exempel vitamin A som är viktigt för en hundens hud, syn och immunförsvar, och mineraler som kalcium och fosfor vilka stärker upp hundens skelett och tänder.

HUNDFODER MED ÄGG SOM INGREDIENS

Ägg är en utmärkt råvara att använda i torrfoder eftersom den är rik på näringsämnen. Bland annat innehåller ägg mycket livsviktigt protein för hunden, men också mycket vitaminer och mycket god smak. Vi tillsätter ägg i våra valpfoder – Doggy Valp och Doggy Professional Valp – då valpar som växer har extra stort behov av bra proteiner och vitaminer.

VEGETABILISKA RÅVAROR

Doggys hundfoder är det framförallt den naturliga råvaran linfrö som används. Detta för att tillsätta omega-3-fettsyror, något som linfrö är rikt på. Vetekli och majsgroddar är andra exempel på vegetabiliska råvaror som dessutom processats. I denna råvarugrupp ingår även det specialfiber vi använder för en bra magfunktion, FOS (fruktoligosackarid).

NYPON I HUNDMAT

Nypon är naturligt rikt på vitaminer, främst vitamin C. I kroppen fungerar vitamin C som en antioxidant, det vill säga den skyddar mot skadliga föroreningar och stärker hundens eget försvar. Antioxidanter är extra viktigt för aktiva hundar som tränar mycket. Hela Doggy Professional-sortimentet innehåller en rejäl dos vitamin C.

JÄST SOM INGREDIENS

I alla Doggy torrfoder ingår råvaran jäst. Denna råvara kallas även bryggerijäst och är mycket vanlig att använda inom hundfoder. Jästen är smakrik och bidrar med viktiga B-vitaminer som har flera viktiga funktioner i kroppen, bland annat att bibehålla fin päls och frisk hud.

VITAMINER OCH MINERALER

Det finns flera olika vitaminer, och balansen – mängden och kombinationen mellan de olika vitaminerna är viktig när man tittar på hundfodrets innehåll. Vitaminer finns framför allt naturligt i råvaror men kan också tillsättas för att på bästa sätt tillgodose hundens näringsbehov. Viktigaste källan för mineraler och spårämnen i ett foder är naturligt från råvaror. Kalcium, fosfor och magnesium är vanliga mineraler i hundfoder, och järn, zink och selen är vanliga spårämnen. Våra helfoder innehåller mycket noggranna doseringar av både vitaminer och mineraler anpassade för hunden. Extra utfodring kan därför ofta vara onödigt och kan störa balansen i fodret.

LÄS MER