Koppelträning – koppelträna med din hundvalp

Som med alla andra saker som en hund behöver lära sig är det bra att börja träna på att gå i koppel tidigt, när din valp har som lättast att lära sig nya saker.

Om du har en ras som dessutom kommer att bli ganska stor väger valpen betydligt mindre och är lättare för dig att hantera. Koppelträning med valp kräver tid och tålamod. Ladda med bra energi – och kanske lite hundgodis – innan ni börjar. Och du, håll koll på reglerna för när en hund måste vara kopplad.

KOPPELTRÄNING MED VALP KRÄVER RÄTT ENERGI

Se till att både du och din valp är redo och på bra humör innan ni ska koppelträna. Om valpen är väldigt uppskruvad, rädd eller för trött är det läge att först låta den lugna ner sig eller vila. Samma sak gäller för dig. Skippa också gärna mobilen och annat som kan pocka på din uppmärksamhet. Fokusera på ert samarbete. Var här och nu!

Det här behöver ni när ni ska koppelträna:

VÄNJ VALP VID HALSBAND ELLER SELE FÖRST

Innan du börjar koppelträna valpen kan det vara bra att låta din hundvalp vänja sig vid att ha valphalsband eller hundsele på sig utan att någonting annat händer. Valpen kan ha på sig halsbandet eller selen inomhus till en början där valpen känner sig trygg. Dra åt lagom mycket så att halsbandet/selen sitter bekvämt utan att valpen kan ta sig lös. Du kommer att behöva justera och kanske även byta till en större modell i takt med att din valp växer.

BÖRJA KOPPELTRÄNA VALPEN I EN LUGN MILJÖ

För den första tidens koppelträning med valpen är det bra att välja en miljö där det inte finns så mycket annat som pockar på uppmärksamheten, till exempel trädgården eller ett lugnt hörn i en park. I takt med att din valp lär sig hur det funkar kan du öka svårighetsgraden genom att byta till mer “stökiga” miljöer.

UPPMUNTRA VALPEN ATT FÖLJA DIG

Börja gå och uppmuntra din valp att följa efter dig när du koppeltränar valpen. Lite godis kan vara ett bra lockmedel! Beröm när valpen går fint utan att dra i kopplet. Tänk på att vara tydlig med både röst och kroppsspråk så att din valp förstår att den gör ett bra jobb. Det ska vara roligt att träna med dig! Målet när du koppeltränar med valp, är att valpen ska vilja följa dig vart du än går.

NÄR VALPEN DRAR UNDER KOPPELTRÄNING

Om valpen börjar krångla eller dra i kopplet (det kommer hända!) stannar du och väntar. Börja gå igen så fort kopplet åter är slakt. Då kommer valpen att ganska snabbt förstå hur det ska vara. Det är viktigt att du är konsekvent. Ha tålamod!

Dra och ryck inte i kopplet när din valp gör fel. Det gör ont. Att försöka dominera hunden har inga positiva effekter alls. Bygg istället er relation på att vara ledaren som betyder trygghet och att det händer roliga grejer.

KOPPELTRÄNA VALPEN I KORTA PASS

Valpar blir trötta fort. Träna hellre ofta och i korta pass och ge din valp tid att vila. 5–10 minuter 1–2 gånger om dagen räcker gott.

VARIERA PROMENADERNA

Undvik att fastna i en rutt. När ni när blivit varma i kläderna och att gå i koppel är en naturlig del av vardagen kan du börja variera vilken promenadrunda ni tar. Avbryt för lek och övningar då och då (varför inte ta med en leksak), byt tempo – då blir promenaderna roligare för både dig och hunden och ni förstärker er relation och ert samarbete varje dag.

KOPPELTVÅNG – HA KOLL PÅ VAD LAGEN SÄGER

Glöm inte att det i vissa miljöer och under vissa tider på året finns restriktioner när din hund måste vara kopplad. Det är upp till dig som hundägare att ta reda på reglerna. Svenska kennelklubben har en bra sammanfattning på sin webbplats. Du kan också läsa mer hos Naturvårdsverket

Vidare läsning