Vilken hundras passar mig och vilken uppfödare ska jag välja?

När du väl har kommit så långt att du ser att du har tid och ekonomi för en hund är det dags att fundera på att välja hundras som passar för din livsstil, idag men också många år framöver. En mängd faktorer spelar in när du ska välja hundras, som till exempel intressen, boende- och livssituation. Men vilken hundras passar då mig?

ATT VÄLJA HUNDRAS

För att lista ut vilken hund som passar dig, är det bra att börja med att fråga dig själv varför du vill ha hund? Är det en sällskaps- och familjehund eller en hund som tycker om att arbeta mera, som till exempel jakthund, brukshund, vallhund som du vill ha? Utgå från dig själv, hur din vardag ser ut och hur en hund passar in i ditt liv. Läs på så mycket du bara kan om olika hundraser och dess behov så du vet att hundens egenskaper och behov passar in i din familje- och livssituation.

Och välj inte hundras efter utseende. Det finns så många söta och vackra hundar, men det är viktigt att du och hunden passar ihop. Och att det är en hund vars behov du som hundägare kan tillgodose. Temperament och krav på aktivering skiljer sig åt mellan raserna.

Förutom alla unika blandraser finns det cirka 350 raser och rasvarianter i Sverige, så det kan vara svårt att välja.

När du funderar över vilken hundras som passar dig är storleken på olika hundraser också väldigt varierande och måste tas med i ditt val. En stor hund kräver mer utrymme, mat och styrka än en liten hund. Men en liten hund kan vara minst lika krävande som en stor hund. Vissa hundraser kräver mycket skötsel, andra behöver aktiveras mer mentalt för att inte bli deprimerade eller rastlösa och därför överdrivet busiga. Små raser mognar också fortare än större hundar. Dessutom är småhundar olika ömtåliga och kan vara mindre lämpliga om du till exempel har små barn.

Svenska Kennelklubben har massor av matnyttig information. Kika gärna där innan du bestämmer vilken hund som passar dig. De flesta hundraser har dessutom egna klubbar som delar med sig av kunskap på sina egna webbsajter. Där kan du också hitta information om olika hälsoprogram som man ska titta efter i de olika raserna, så att du får hem en frisk liten vovsing.

HUNDAR OCH BARN

Hundar och barn fungerar olika bra ihop. Om du har barn kan vissa hundraser passa bättre än andra. Kolla därför upp specifika hundraser innan du fattar ditt beslut. Stora hundraser anses generellt lite mer barnvänliga än små hundar. Det beror delvis på att små hundar kan vara rädda för barn på grund av sina små kroppar. Små hundar är också ofta mer ömtåliga och barn, som ofta är oförsiktiga, kan råka skada dem. Stora hundar medför däremot en risk att oavsiktligt skada små barn med sin tyngd. Så summan av kardemumman, småbarn bör inte lämnas ensamma med hundar. Trots detta är det många hundraser och barn som går bra ihop, det är bara viktigt att föräldrar håller uppsikt.

VALP ELLER VUXEN HUND?

De flesta som bestämt sig för att bli med hund väljer att köpa en valp. Men det finns många vuxna hundar som av olika anledningar måste flytta hemifrån eller som till och med saknar hem. Så, när du funderar över vilken hundras som passar dig, finns det många olika vägar till att hitta rätt hund för dig. Tänk bara på att vara noggrann och inte köpa en hund från en oseriös uppfödare eller från ett ansvarslöst hundhem. Oavsett var du köper din hund är det viktigt att hunden fått en trygg start i livet och att du kan ge den tid och omsorg.

UPPFÖDARE TILL HUND

Leta efter seriösa uppfödare. Många är anslutna till Svenska Kennelklubben så om du inte vet riktigt var du ska börja leta kan det vara bra att börja där. Prata gärna med flera olika och välj sedan den uppfödare till hund som du får förtroende för.

I Sverige är det lag på att alla hundar ska ID-märkas och registreras i Jordbruksverkets hundregister innan de är fyra månader. En seriös uppfödare ser till att valpen är ID-märkt och registrerad i Jordbruksverkets hundregister.