Hur mycket tid tar en hund?

En hund tar mycket av din tid för att må bra. Hur mycket tid beror lite på vilken typ av hund du tänkt dig.

Det är viktigt att du verkligen tänker igenom hur din livssituation ser ut innan du bestämmer dig för att skaffa hund och vilken ras du ska ha. Men hur mycket tid kräver en hund egentligen?

TID FÖR AKTIVERING OCH STIMULANS

Alla hundar tar mycket tid för aktivering och stimulans för att må bra. Däremot behöver vissa raser mer motion än andra. Du ska ha tid och ork att ge hunden flera promenader varje dag, oavsett väder. En hund bör rastas minst var sjätte timme.

PÄLSVÅRD FÖR HUND

Fundera på vilken pälstyp du vill att din hund ska ha. En långhårig päls kräver ofta mer tid i form av bad, trimning och borstning medan en korthårig päls är lättare att sköta och hålla ren.

Pälsvård för små hundar med mycket päls tar extra lång tid när det gäller att hålla den ren. De har korta ben som gör att pälsen är extra utsatt. Exempelvis får små fluffiga pomeranians med sig väldigt mycket smuts in som både kräver avsköljning och torkning.

HUNDAR BEHÖVER SÄLLSKAP

Hundar tar mycket tid eftersom de behöver sällskap för att må bra och ska helst vara ensamma så lite som möjligt. Tänk efter hur dina vardagar ser ut, innan du skaffar hund. Om du jobbar, kan du ta med dig hunden till jobbet varje dag? Eller är du beredd att betala för hunddagis/hundpensionat? Eller finns det någon i din närhet som hunden kan vara hos när du är borta?

LÄS PÅ OM OLIKA RASER

På Svenska Kennelklubbens webbsajt kan du läsa på om olika hundrasers egenskaper.

Vidare läsning