Köpa hund – vad kostar det att ha hund?

Det är viktigt att veta att du har de ekonomiska förutsättningarna innan du skaffar hund. Priset när du ska köpa hund beror på vilken hundras du köper.

När du vet att din ekonomi klarar detta kan du titta vidare på vilken hundras som passar för din livsstil. Läs också på om vilka eventuella problem eller sjukdomar som kan vara mer vanliga för rasen. Men vad kostar det att ha hund?

KÖPA HUND – PRIS

En vanlig kostnad för en hundvalp är runt 12.000 kr och uppåt. Ibland kan du även köpa en hund på ett hel-eller halvfoderavtal med bibehållen avelsrätt för uppfödaren. Då betalar du vanligtvis antingen 0kr (helfoderavtal) eller 50 procent (halvfoderavtal) och uppfödaren har rätt till 1-2 valpkullar för en tik eller 3-5 valpkullar för en hanhund.

HUR MYCKET KOSTAR DET ATT HA HUND?

Det är viktigt att komma ihåg att det är många kostnader för att ha en hund utöver inköpskostnaden. Det första året brukar vara dyrast då det tillkommer flest saker, som försäkring, mat, bur till bilen, valpkurs och övriga nödvändigheter. Efter det första året är det billigare, men du behöver fortfarande många saker så som försäkring och mat. Det är svårt att uppskatta vad det kommer kosta att köpa hund, det beror ju såklart helt på hur frisk hunden är och vilka aktiviteter ni planerar för.

LÄS PÅ OM OLIKA RASER

På Svenska Kennelklubbens webbsajt kan du läsa mer om olika hundraser. Där finns också information om eventuella problem eller sjukdomar som kan vara mer vanliga för en specifik ras.