Välbalanserad hundmat
Hundfoder för det aktiva hundlivet.
Läcker och lyxig paté
Att vaccinera och avmaska hunden är att ta ansvar för både den egna hundens och andra hundars hälsa. Det förhindrar att din hund behöver lida i onödan och att sjukdomar sprids.
Extra viktigt är det om din hund vistas i miljöer där det finns många andra hundar. Oftast tar uppfödaren hand om valpens första vaccinering och avmaskning, men sedan är det ditt ansvar att hålla reda på vilka vaccineringar hunden behöver, när det är dags och även när avmaskning av hunden bör ske igen (vilket ”avmaskningsschema” ska hunden följa). (Skriv gärna upp det i en almanacka eller lägg en påminnelse i mobilen så att du kommer ihåg när det är dags!)
Uppfödaren avmaskar valparna innan de levereras, eftersom spolmask är väldigt vanligt bland valpar. Fråga uppfödaren om din valp har fått alla doser eller om du behöver ge den sista själv. Avmaskningsmedlet kan du köpa receptfritt på apoteket. Rådfråga din veterinär om du är osäker på vilken sort som är lämpligast för just din hund.
Avmaskning av vuxna hundar rekommenderas endast om du vet att det är mask, för att minska risken för resistens hos parasiter. Symptom som kan visa att din hund har mask är diarré, kräkningar, hosta, pälsproblem eller att hunden verkar må dåligt rent allmänt.
Många hundar kan tycka att det är både obehagligt och lite läskigt att åka till veterinären och bli vaccinerad. Försök att vara lugn så att du förmedlar en känsla av trygghet till din hund. Ta med lite hundgodis som hunden kan gnaga på under tiden den blir undersökt och gör det till en spännande utflykt.
Det är också bra att träna hunden på att bli hanterad så att den inte tycker det är konstigt när veterinären vill titta den i munnen och lyfta på tassarna. Träna gärna hunden också på att vara trygg uppe på ett bord, eftersom de sitter på ett bord hos veterinären. Om du har en hund som inte är van att resa i bil eller med kollektivtrafik så kan det vara bra att öva på det i förväg också. Allt för att inte skapa ytterligare ett jobbigt moment när du ska vaccinera hunden.
Ett tips är att besöka djursjukhuset utan att det händer något läskigt med hunden. Gå dit och kika lite i väntrummet, låt hunden hoppa upp på vågen, köp ett litet ben och kanske finns det någon i personalen som vill hälsa på hunden. Ta det på hundens nivå, och lär känna vilken typ av stöttning just din vän behöver.
Det första vaccinet som en hundvalp får är mot parvo, valpsjuka och hepatit. Det är ett så kallat trippelvaccin. Vaccinationen ges när valpen är 8 veckor och därför är det oftast uppfödaren som ser till att det blir gjort eftersom en valp inte får lämna sin mamma före 8 veckors ålder. Om din valp är vaccinerad står det i köpeavtalet. Då ska det också medfölja ett vaccinationsintyg från veterinären. Fråga din uppfödare om du är osäker.
När din valp har hunnit bli 12 veckor är det dags att vaccinera hunden igen med en andra dos. Den tredje dosen ska hunden ha när den är 1 år gammal. Kom ihåg att kontakta din veterinär och boka tid i god tid innan det är dags.
Rekommendationen är sedan att man fyller på hundens vaccination enligt veterinärens rekommendation. Det är extra viktigt för hundar som vistas mycket bland andra hundar, till exempel hundar som är på hunddagis eller deltar i utställningar och tävlingar.
Kom ihåg att alltid plocka upp bajset efter din hund. Det är inte bara mycket trevligare för din omgivning, utan också ett bra sätt att förhindra att parvoviruset sprids.
Kennelhosta är oftast inte livshotande, men det är enormt jobbigt för hunden och dessutom oerhört smittsamt. Att vaccinera hunden mot kennelhosta rekommenderas för hundar som lever i hundrika miljöer. Vaccinering ska ske årligen. Vaccinet skyddar inte helt, men symptomen brukar bli betydligt lindrigare.
Om du ska resa utomlands med din hund behöver du kolla vad som gäller i det land som du ska resa till eftersom det finns olika regler vilken vaccination hunden behöver. Rådfråga din veterinär. Och var ute i god tid eftersom du ofta måste vaccinera hunden långt i förväg.
Rabiesvaccin ges till hundar som ska resa utomlands och sedan komma tillbaka till Sverige. Första omgången kan hunden få först när den är 3 månader gammal.
När du reser tillbaka till Sverige ska du komma ihåg att anmäla din hund till Tullverket. Reser du från ett annat EU-land kan du använda en e-tjänst för att anmäla din hund innan resan. Information om hur du anmäler ditt djurs resa hittar du på Tullverkets webbplats, Resa med hund eller katt.
Om du och din hund ska delta i tävlingar, prov och/eller utställningar finns det särskilda regler och vaccin som du måste följa för att din hund ska få delta. Mer information hittar du på Svenska Kennelklubbens hemsida.
Vidare läsning
Doggys välbalanserade hundfoder och hundgodis tillverkas i Vårgårda på den västgötska slätten. I sortimentet finns våt- och torrfoder för alla hundar – små som stora, unga som gamla.