Id-märk och försäkra din hund eller valp

En id-märkning av hunden gör det betydligt lättare för dig och din hund att hitta tillbaka till varandra igen om den av någon anledning skulle springa bort.

Du måste också komma ihåg att registrera hunden i Jordbruksverkets register, annars är id-märkningen inte till någon nytta. Att försäkra din hund är ett bra sätt att vara säker på att du alltid har råd att ge din hund bästa möjliga veterinärvård.

ID-MÄRKNING OCH REGISTRERING AV HUND

Enligt svensk lag ska alla hundar ha en id-märkning med ett unikt nummer och registreras i Jordbruksverkets hundregister innan de är fyra månader. Det hjälper er att hitta tillbaka till varandra igen om din hund skulle komma bort från dig. Om du hämtar en valp har uppfödaren oftast redan id-märkt valpen när du hämtar den, men det är upp till dig att registrera hunden.

Om din hund av någon anledning inte redan är id-märkt när du hämtar hem den kan du kontakta din veterinär för att få hjälp.

Kom ihåg:

  • Märk och registrera hunden innan den är fyra månader.
  • Om du köper en märkt och registrerad hund, anmäl att den fått en ny ägare.
  • Anmäl till registret om hunden dör, om du byter namn på hunden, om du flyttar eller om förhållandena ändras på något annat sätt.

Chippa hunden – Id-märkning med mikrochip

Den vanligaste metoden för id-märkning är att veterinären sätter in ett litet chip under hundens hud, oftast mellan skulderbladen. Det gör inte särskilt ont (känns ungefär som en vanlig vaccinering).

Om du sätter in ett chip på din hund i Sverige kan du vara säker på att chippet uppfyller ISO-standarder. Däremot om du köper en chippad hund från utlandet, är det inte säkert att de är godkända och det är bra att dubbelkolla dessa chip. Då finns det en risk att de inte fungerar som de ska i Sverige.

Det krävs en särskild avläsare för att kunna se vem som är ägare till hunden. Sådana avläsare finns hos polisen, tullen, veterinärer, djurhem och på de flesta brukshundsklubbar och länsklubbar inom Svenska Kennelklubben.

Ska du resa utomlands med din hund måste den ha en id-märkning.

Tatuering/tångmärkning – så fungerar det

Tatuering/tångmärkning av hundar blir mindre och mindre vanligt i Sverige. Oftast görs märkningen i vänster öra. Eftersom hunden måste få lugnande medel när märkningen görs är det bara veterinärer som får tatuera/tångmärka.

Det är lätt att se en tatuering/tångmärkning, men den kan blekna med tiden och bli svårare att avläsa, men i glesbygdsområden kan det vara en fördel med tatuering/tångmärkning eftersom det kan vara långt till närmsta chipavläsare. Om du vill ha både hängslen och livrem kan du alltid göra båda.

FÖRSÄKRA HUNDEN

Att försäkra din hund är en klok investering. Då kan du alltid ge din hund den bästa veterinärvården utan att det blir alltför dyrt. En hundförsäkring ersätter kostnader för olyckor och ett flertal sjukdomar. För bästa skydd är det bra att försäkra så snart som möjligt och att inte ha några ”uppehåll” i försäkringen eftersom det kan leda till lägre ersättning.

Det är bra att försäkra valpen så tidigt som möjligt. Om du köper en valp rekommenderar vi att du skaffar en försäkring som börjar gälla redan samma dag som ni kommer hem. Valpar är livfulla, nyfikna och busiga. Det händer att de skadar sig när de leker.

Läs på om försäkring för valp

Läs på och jämför de olika försäkringsbolagens erbjudanden och om hälsan hos den ras du tänker skaffa. Du kan alltid fråga uppfödaren om råd vilken hund-försäkring de använder sig av, eller rekommenderar för just din hund.

Hundförsäkring och dolda fel

Fråga också din uppfödare om valpen du köper är försäkrad mot så kallade dolda fel. Ett dolt fel är ett fel som man inte vet finns vid leverans, och som inte heller syns. Om din valp är försäkrad mot dolda fel ska du ha med dig ett besiktningsintyg från uppfödaren. Besiktningsintyget får inte vara äldre än sju dagar för att hundförsäkringen för dolda fel ska gälla.

      Vidare läsning