Valpkurs och valpträning

Vare sig du haft hund tidigare eller inte är en valpkurs ett utmärkt sätt för dig och din valp att lära er vardagslydnad och sätta grunden för ett bra samarbete och ett gott hundliv – samtidigt som ni har roligt tillsammans och träffar massor av nya vänner.

VAD ÄR EN VALPKURS?

En valpkurs är en grundläggande träningskurs för valpar, utformad för att ge dem och deras ägare en trygg och positiv start tillsammans. Kursen fokuserar på att lära valpen baslydnad och sociala färdigheter samtidigt som ägarna får värdefulla verktyg och kunskaper för att förstå och kommunicera med sin hund. Målet med en valpkurs är att skapa en grundläggande förståelse för lydnad och fostra en god relation mellan hund och ägare genom positiv förstärkning och kontaktövningar.

VARFÖR SKA MAN GÅ PÅ VALPKURS?

Det finns många fördelar med att gå på valpkurs.

Valpträningen för en fungerande vardag

För att du och din hund ska ha ett härligt hundliv tillsammans är det viktigt att vardagen funkar och att din valp lyssnar på dig. På en valpkurs och under valpträningen arbetar du och din valp efter beprövade metoder tillsammans med en instruktör som har gedigna kunskaper om uppfostran, inlärning och hundar i allmänhet och kan ge dig personliga tips. I förlängningen kan kontakten med en kunnig instruktör och en bra hundklubb vara ett bra stöd även längre fram, om du skulle behöva mer hjälp och stöd.

Stärker er relation

Att gå på valpkurs är ett bra sätt för dig och din valp att göra någonting roligt tillsammans som också stärker er relation. Med valpträningen får valpen öva på att fokusera och lyssna på dig, trots att det händer en massa andra spännande saker runtomkring. Den kontakt ni bygger upp under valpkursens gång blir en ovärderlig tillgång som ni kommer att kunna dra nytta av genom hela ert liv tillsammans. Den lär sig också att slappna av och vara lugn och trygg i nya miljöer med mycket stimuli.

Nya miljöer och kamrater

Valpkursen är en möjlighet för din valp att uppleva nya miljöer och träffa andra hundar och människor. En del av socialiseringen, helt enkelt. Det ger också dig möjlighet att umgås med andra hundägare som du kan utbyta erfarenheter med. Kanske hittar ni till och med promenadkompisar och lekkamrater eller hundvakter som kan rycka in och hjälpa till om det skulle behövas.

VAD GÖR MAN PÅ EN VALPKURS?

En valpkurs kan se lite olika ut beroende på vem som arrangerar den, men gemensamt för de flesta kurser är att de varvar teori med praktiska övningar. På en valpkurs anpassar instruktören övningar som passar till just valpar. På valpkursen lär sig valpägaren de olika övningarna som man sedan kan gå hem och träna på i lugn och ro. Ha inga förväntningar på att valpen ska lära sig på själva valpkursen utan det är ni som ägare som ska lära er hur ni går vidare med er träning.

Läs gärna mer på Brukshundsklubbens och Svenska Kennelklubbens webbsajter för mer information om hur deras valpkurser ser ut där du bor och hur du anmäler dig.

Vad man lär sig på en valpkurs

En valpkurs har som syfte att lära valpen grundläggande lydnad, socialisering, och hur den ska samspela med andra hundar och människor i olika miljöer. Vanliga moment inkluderar kommandon som “sitt,” “ligg,” “stanna,” och “kom,” samt kontaktövningar som hjälper valpen att hålla uppmärksamheten på sin ägare. Valpkurser fokuserar också på miljöträning, vilket innebär att valpen får vänja sig vid olika ljud, dofter och situationer som annars kan vara skrämmande eller överväldigande.

Utöver praktisk träning får ägare också verktyg och kunskaper för att bättre förstå valpens beteende och behov. Man lär sig hur man bygger en trygg relation, hanterar problem med beteende, och kommunicerar på ett sätt som stärker bandet mellan hund och ägare. Valpkursen skapar med andra ord en grund för en trygg, balanserad och lydig hund.

NÄR SKA MAN GÅ PÅ VALPTRÄNING?

Hundar är olika, men man brukar säga att en valp bör vara 3–4 månader när den börjar på valpkurs. Vänta inte för länge. Då riskerar du att missa det fönster i utvecklingen då valpen har som lättast att lära.

Tänk på att valpen ska ha fått första omgången vaccin mot parvo, valpsjuka och hepatit (ges vanligtvis vid 7–8 veckors ålder). Ett fullgott skydd mot dessa sjukdomar har den inte förrän 4–8 veckor efter den andra sprutan (ges vid 12 veckors ålder). Därför bör den inte umgås med helt ovaccinerade hundar innan dess.

HUR LÅNG ÄR EN VALPKURS?

Längden på en valpkurs varierar beroende på upplägg och arrangör, men en typisk kurs är mellan 5 till10 veckor, vanligtvis med ett kurstillfälle per vecka som varar ungefär en timme. Detta upplägg ger tillräckligt med tid för att både valpen och ägaren ska hinna ta till sig och öva på de nya färdigheterna mellan varje tillfälle. Vissa kurser erbjuder också helgkurser som är mer intensiva, vilket kan vara ett alternativ för den som vill ha en snabbare start med sin valp, men traditionella kurser ger ofta ett mer hållbart lärande.

VAD KOSTAR EN VALPKURS?

Priset för en valpkurs varierar beroende på plats, instruktörens erfarenhet, och hur omfattande kursen är. I Sverige ligger en standardkurs oftast mellan 1 500 och 3 000 kronor för en kurs på 5–10 veckor. Det kan vara värt att undersöka vad som ingår i kursen, eftersom vissa arrangörer inkluderar kursmaterial, personligt stöd och uppföljning i priset. Mer specialiserade kurser eller instruktörer med stor erfarenhet kan kosta mer, men många upplever att investeringen lönar sig genom den ökade trygghet och förståelse man får för sin valp.

En valpkurs är en värdefull investering i både valpens välmående och ägarens trygghet i att hantera och förstå sin nya familjemedlem.

VAD GÖR MAN EFTER VAlPTRÄNINGEN?

Vid slutet av en grundläggande valpkurs är målet att hunden ska ha fått en solid grund i både lydnad och socialisering. För den som vill fördjupa träningen finns ofta uppföljningskurser som fokuserar på mer avancerade moment och finslipning av valpens lydnad och kontakt. Om du är sugen på att fortsätta gå hundkurser med din hund efter att valpkursen är slut finns det en massa spännande att välja bland, till exempel lydnadskurser, agility och spårning. På Svenska kennelklubbens webbsajt finns länkar till Brukshundsklubben och Svenska kennelklubbens läns-, lokal-, ras- och specialklubbar där du kan hitta skojiga kurser nära där du bor. Det finns även en hel del privata aktörer som arrangerar hundkurser.