Hundens utveckling – när valpen blir tonårshund

Precis som människor, har också hunden en tonårsperiod där det händer mycket i både huvudet och kroppen.

Humöret och självkänslan kan svänga uppåt och neråt flera gånger per dag. Hur tydligt det märks och hur lång tid tonårsperioden varar skiljer sig lite mellan olika hundraser. Så, vad är det som sker i hundens utveckling?

TONÅRSHUNDENS BETEENDE

När din lilla valp blivit cirka sex månader gammal förvandlas den till tonåring, även kallat slyngelåldern eller trotsåldern. Det är en helt naturlig fas i hundens utveckling då det händer mycket i huvudet och kroppen. Du kan uppleva det som att hunden blir mer ”vaktig”, tuffare och mer självständig.

Bli inte orolig om just din hund inte uppvisar några tonårssymptom alls. Vissa hundar seglar igenom fasen rätt så obemärkt.

FYSISKA FÖRÄNDRINGAR HOS EN TONÅRSHUND

Det sker mycket i hundens utveckling under slyngelåldern. Någonstans när valpen är 4–6 månader kommer den att börja tappa mjölktänderna och de permanenta tänderna växer fram. Det gör att hunden kommer att ha ett ökat behov av att bita på saker.

Om du har en tik kommer hon att börja löpa någon gång mellan 6 månader och 1 års ålder. Om du har en hanhund kommer han istället att vilja mäta sina krafter mot andra hundar.

Tonåringen kan ha svårt att koordinera sina rörelser eftersom de olika delarna av kroppen inte alltid växer helt i takt.

HUNDENS TONÅRSPERIOD TAR TID, MEN DET GÅR ÖVER

Som med nästan allt annat skiljer sig längden på hundens tonårsperiod lite mellan olika hundraser och individer. För de flesta hundar pågår fasen fram till att den är runt två år. Det är en ganska lång tid, men du kan trösta dig med att du inte kommer att uppleva alla tonårsproblem, så som trotsåldern så länge. De brukar minska successivt.

Ha tålamod med din hund genom tonårsfasen. Var konsekvent även när det inte går som du tänkt dig och ge den tid att hitta sig själv igen. Fortsätt träna, även om det ibland kan kännas som att den glömt allt som den tidigare lärt sig. Se till att aktivera den, både fysiskt och mentalt, så att den får utlopp för sin energi, men var också noga med att öva på att göra ingenting och stressa ner.

SLYNGELÅLDER & TROTSÅLDER HOS HUND

Valpar går ofta igenom en period som kallas slyngelåldern eller trotsåldern. Denna period inträffar vanligtvis mellan 6 och 18 månaders ålder, beroende på ras och individ, och kännetecknas av att hunden plötsligt kan verka ignorera sin inlärning, testa nya beteenden och bli mer självständig. Precis som tonåringar testar gränser och söker självständighet, genomgår hundar en liknande fas som kan vara extra utmanande för ägarna.

Vad kännetecknar slyngelåldern?

Under slyngelåldern kan en tidigare följsam och väluppfostrad hund plötsligt bli trotsig och mindre intresserad av att lyssna på kommandon. Hunden kan börja ignorera kommandon, dra i kopplet, eller utveckla nya vanor som att skälla, jaga saker eller stjäla föremål. Det är vanligt att hunden blir mer nyfiken och självständig och därför utmanar ägaren genom att “pröva” vad som är tillåtet.

Detta beteende beror på att hundens hjärna och hormoner förändras. Hunden blir både mer fysisk och mental, och den börjar utforska sin egen roll i flocken (familjen).

Hur länge pågår slyngelåldern eller trotsåldern hos hundar?

Exakt hur länge perioden varar varierar beroende på hundens individuella personlighet, ras och hur mycket stöd och träning den får under denna tid.

Under denna period kan hunden genomgå flera “vågor” av trots, där den emellanåt uppvisar mer eller mindre utmanande beteenden. Vissa hundar kan gå igenom fasen relativt snabbt, medan andra kan vara kvar i den längre och visa mer markant trotsbeteende. Generellt sett tenderar större hundraser att mogna något långsammare, vilket kan innebära att trotsåldern pågår längre hos dem jämfört med små eller medelstora raser.

Hur kan man hantera trotsåldern?

För att hantera slyngelåldern är det viktigt att ha tålamod och att fortsätta träna och förstärka de grunder som hunden redan lärt sig. Här är några tips:

  1. Upprätthåll rutiner och regler
  2. Korta träningspass och positiv förstärkning
  3. Mental och fysisk aktivering
  4. Socialisering och exponering för nya miljöer

Trotsåldern är en övergående fas, och med rätt träning och tålamod kommer de flesta hundar att återgå till att bli följsamma och lydiga fullvuxna hundar. Att förstå och acceptera denna fas som en del av hundens naturliga utveckling gör det lättare att hantera utmaningarna och stärka relationen mellan hund och ägare.