När är en hund fullvuxen?

När din hund har växt färdigt beror på vilken ras du har – och det varierar mycket mellan små och stora hundraser när en hund räknas som fullvuxen.

RASEN PÅVERKAR NÄR HUNDEN VÄXT FÄRDIGT

När en hund har växt färdigt varierar ganska mycket mellan olika raser. Generellt sett har små hundar växt färdigt tidigare än storvuxna hundar. Dvärghundar och små till medelstora raser som chihuahua och springer spaniel, är fullvuxna hundar någonstans vid 8–12 månaders ålder. För stora raser som labrador och retriever tar det något längre tid, ungefär 12–15 månader. Riktigt stora raser som grand danois och newfoundlandshund har inte växt färdigt förrän de är 18–24 månader.

Här är exempel på vanliga raser och när hunden växt färdigt

  • Chihuahua – 8 månader
  • Tax – 12 månader
  • Storpudel – 16 månader
  • Schäfer – 20 månader
  • Grand danois – 24 månader

HÅLL RÄTT VIKT NÄR HUNDEN ÄR FULLVUXEN

När hunden är fullvuxen, kan det vara bra att hålla et extra öga på hundens vikt. Precis som vi människor kan en överviktig hund lättare bli sjuk och gå bort tidigare än nödvändigt. Om hunden är normalviktig ska du kunna ana dess midja och revben under ett tunt fettlager. Är din hund tjockare än så, så var noga med att ge den motion och ett foder med lägre energiinnehåll, exempelvis Doggy Slim.

Vidare läsning