Byta foder till hunden – hur gör jag?

Att byta hundfoder är ibland ett måste och kan upplevas lite svårt och stressande för både hunden och dig som hundägare. Här är lite konkreta råd för dig som ska byta foder till din hund.

GE DET TID NÄR DU SKA BYTA HUNDFODER

När du ska byta foder till din hund bör det ske långsamt för att låta hundens mage och dess bakteriekultur anpassa sig i lagom takt till det nya fodret. Ett för snabbt byte av hundfoder kan orsaka problem med magen och tarmarna. Fasa in det nya fodret långsamt så att kroppen kan tillgodogöra sig det optimalt. Vanligtvis tar det cirka 3 veckor att introducera och byta foder till hunden, men ha en extra koll på din vovve och ta det successivt.

ÖKA GRADVIS IN MÄNGDEN AV DET NYA FODRET

Börja med att försiktigt blanda i det nya fodret i det gamla och sedan successivt öka andelen av det nya fodret. Här är ett exempel på hur fördelningen av gammalt och nytt foder skulle kunna se ut över en 3 veckors period.

Byta foder till hunden – vecka 1

25% nytt foder och 75% gammalt foder

Vecka 2

50% nytt foder och 50% gammalt foder

Vecka 3

75% nytt foder och 25% gammalt foder

Vecka 4

Nu är det dag för 100% av det nya fodret

Kom ihåg att fodermängden alltid är högst individuell. Använd rekommenderad dosering på förpackningen och ha noga koll på hundens hull för att undvika över- eller undervikt.

VAR UPPMÄRKSAM PÅ REAKTIONER

Var observant på din hunds beteende och mage under ett foderbyte. Alla hundar är unika och kan reagera på olika sätt. Vår rekommendation om foderbyte ska enbart ses som en vägledning. Uppstår det problem under bytet, ta det långsammare och låt hunden få ännu längre tid att vänja sig vid det nya fodret. Kontakta veterinär om problem kvarstår.

       Vidare läsning