Lek med hunden – kul lek för både barn och vovve

Lek med hunden hemma men tänk på det här när det gäller hundar och barn.

Visst är det väl en dröm att få växa upp med hund? Deras obegränsade kärlek, glädjen och sällskapet. Men det är viktigt att hjälpa till och stötta både hunden och barnet i relationen. Barn kan ha oändligt mycket energi och vill leka hela tiden, men det är viktigt att kunna vila ihop också. Att hitta en bra balans. För oss är hundar inte bara husdjur; de är en del av familjen, och vi tror på att skapa en harmonisk relation där både barn och hundar kan njuta av varandras sällskap. Här delar vi med oss av några värdefulla tips för att säkerställa att lekar med hunden alltid är en glädjefylld upplevelse för alla inblandade.

Lek på hundens villkor

Vi vet hur viktigt det är att respektera hundens gränser och behov. Lekar ska vara på hundens villkor för att skapa en trygg och positiv miljö. När barnen har lärt sig hur man tar hand om och leker med hunden är det fantastiskt att låta dem skapa sina egna speciella stunder tillsammans.

Det kan vara utmanande när det gäller yngre barn och deras interaktion med hundar. Vissa hundar tycker att barn är lite läskiga, de har ett annat kroppsspråk än vuxna och är väldigt spontana i sina rörelser och ljud. Se till att alltid finnas i närheten. Vi vill skapa en trygg och positiv upplevelse för både hundar och barn.

När hunden vilar – då vilar den

Efter lek är det bra att passa på att vila. Har hunden lagt sig ner ska aldrig barn (eller vuxna för den delen) gå fram och störa. Låt hunden vakna i lugn och ro och inleda kontakten själv. Är det svårt att styra detta: Ha en avgränsning hemma med en grind där du tränar hunden på att känna sig trygg. Där får vara hundens lugna avdelning. Detta är väldigt bra att använda sig av när barnets kompisar kommer på besök och du har svårt att hålla koll på dem alla tillsammans.

Titta gärna på filmen för tips på något som uppskattas av både barn och hundar.

Se fler tips om livet med hund