Golden retriever i stadsmijlö

Hund i stan – så gör du svängen på stan snällare mot vovven

En sväng på stan kan upplevas spännande, rolig eller till och med skrämmande för hundar. Allt beror givetvis på vilken individ just du har och vad den är van vid. Att vara hund på stan kan ibland kännas som att befinna sig i ett hav av ben och shoppingpåsar. Vi tycker att att ta med hunden på en shoppingrunda kräver lite extra omtanke. Introducera stan för hunden i små steg, så att hunden känner sig trygg och får en positiv upplevelse. Här delar vi med oss av små men viktiga tips för att göra upplevelsen positiv för både dig och din älskade vovve.

Välj rätt tid och plats

Att gå mitt i shoppinggatan kan vara överväldigande för din hund. Var medveten om omgivningen och undvik att gå i trånga utrymmen. Välj istället lugnare områden där din hund kan känna sig mer bekväm och trygg. Anpassa också tiden till de stunder då det är färre folk på stan. Är din hund väldigt ängslig, passa på att vänja hunden vid miljön när affärerna är stängda.

Träna hunden på att byta sida om dig, ett roligt trix och ett bra sätt att hjälpa hunden att slippa gå närmast mötande.

Korta pauser

Ta små pauser när du har med din hund i stan – hitta på något skoj som din hund uppskattar, balansera på något eller låt den bara få nosa av sig i sin takt. Vissa hundar kan tycka att det är skönt att få leka av sig en stund, ta med leksaken och ha en rolig lekstund ihop och glöm inte att erbjuda lite vatten.

Håll koll på omgivningen

Se upp för tappad snabbmat och annat som inte är bra för din hund att äta. Våga även säga nej om någon vill klappa och du vet att din hund inte uppskattar sånt, ha lite hundgodis i fickan och var snabb med att avleda hunden om något verkar lite läskigt eller om hunden gör något extra bra.

Titta gärna på vår film “Kan jag ta med hunden på stan?”

Se fler tips om livet med hund