Vad får hundar inte äta?

Läckerheterna på människans matbord må dofta ljuvligt för vovvarna, men om vi sticker till våra vovvar av vår mat kan det vara farligt för hundar och orsaka magproblem, illamående och till och med, i värsta fall, förgiftning. Så, vad får hundar inte äta?

Fettkanter från skinkan eller Janssons frestelse på julbordet är mat våra hundar gärna smakar på, men kan vara farligt för hundar att äta. Lök är giftigt för vovvar och skinkan, även om det bara är fettkanterna, kan orsaka saltförgiftning om det vill sig illa. Även vårt godis som till exempel choklad, russin och nötter är farligt för hundar att äta och kan orsaka förgiftning.

FRÅN FARLIGT FÖR HUNDAR TILL LIVSFARLIGT

En del saker så som råttgift och glykol, är självfallet att hundar inte ska äta, men det finns andra saker som är vanliga i hem och som är farligt för hundarna och kan orsaka allvarliga skador. Här listar vi några av de värsta farorna. Alla hundar reagerar olika, men får din hund i sig något av detta bör du genast kontakta din veterinär.

VAD FÅR HUNDAR ABSOLUT INTE ÄTA?

Dessa livsmedel eller ämnen som finns i många hushåll är farliga för hundar, och bör undvikas.

Vindruvor och russin

Vindruvor och russin kan orsaka akut njursvikt hos hundar, även i små mängder, och symtomen kan vara livshotande.

Choklad och kakao

Innehåller teobromin och koffein, ämnen som hundar inte kan bryta ner effektivt, vilket kan leda till hjärtproblem, kramper och i värsta fall dödsfall.

Lök av alla slag

Alla lökväxter (inklusive vitlök) innehåller ämnen som kan förstöra röda blodkroppar hos hundar, vilket kan leda till blodbrist (anemi).

Salt

För mycket salt kan orsaka natriumförgiftning hos hundar, vilket kan leda till kräkningar, diarré, kramper och även dödsfall i extrema fall.

Starka kryddor, speciellt chili

Chili och andra starka kryddor irriterar hundens matsmältningssystem och kan orsaka intensiv smärta och obehag.

Saffran

Saffran är giftigt för hundar och kan påverka deras nervsystem, samt orsaka symtom som diarré, kräkningar och yrsel.

Ättika och inläggningar

Ättika är för surt för hundar och kan irritera magen, medan inläggningar ofta innehåller både salt och andra kryddor som är olämpliga för hundar.

Nötter eller ekollon

Vissa nötter är giftiga för hundar (exempelvis macadamianötter) och kan orsaka muskelvärk och svaghet, medan ekollon innehåller tanniner som kan orsaka leverskador.

Kaffe

Innehåller koffein som är giftigt för hundar och kan orsaka ökad hjärtfrekvens, hyperaktivitet, darrningar och i allvarliga fall, dödsfall.

Rå äggvita

Innehåller avidin, ett protein som kan störa upptaget av biotin (vitamin B7), vilket kan påverka hundens päls och hud.

Xylitol, som finns i tuggummi

Ett sötningsmedel som orsakar ett snabbt insulinpåslag hos hundar, vilket leder till farligt lågt blodsocker och kan orsaka leverskador.

Värktabletter och andra mediciner

Många vardagliga läkemedel för människor (t.ex. ibuprofen och paracetamol) är giftiga för hundar och kan orsaka leverskador, njursvikt och inre blödningar.

Jäsande degar

Deg som jäser kan expandera i magen och producera alkohol, vilket kan leda till alkoholförgiftning och svår smärta hos hunden.

Bakpulver

Innehåller natriumbikarbonat som är giftigt i större mängder och kan orsaka muskelryckningar, hjärtklappning och magbesvär.

Rå potatis

Innehåller solanin, ett ämne som är giftigt för hundar och kan leda till matsmältningsproblem och nervsymtom.

Majskolv

Majskolven är inte giftig i sig, men kan lätt fastna i tarmen och orsaka ett allvarligt stopp som kan behöva opereras bort.

Avokado

Innehåller persin, ett ämne som är giftigt för hundar och kan orsaka kräkningar, diarré och i svårare fall hjärtpåverkan.

 

TIPS: HA ALLTID SPARRIS HEMMA

Om din vovve får i sig något vasst föremål, som kan vara väldigt farligt för hundar, kan du mata hunden med sparris. Sparrisen lindar och kapslar in det vassa föremålet. Föremålet kan sedan färdas genom hundens kropp den normala vägen utan att skada hunden. Trots att hunden fått i sig något farligt, klarar sig hunden lindrigt undan. Vi kan däremot rekommendera ett veterinärbesök också för att vara på den säkra sidan.

      Vidare läsning