Välbalanserad hundmat
Anpassat för aktiva hundar
Läcker och lyxig paté
God munhygien är viktigt för hundens välmående. En bra tandborstningsrutin bekämpar plack och förebygger tandsten hos hunden. Börja öva med din valp så tidigt som möjligt och gör det till en rutin att borsta tänderna på din hund, gärna varje dag.
God munhygien är viktigt för friska tänder och en frisk hund. Börja därför borsta hundens tänder så tidigt som möjligt i livet, även om borstning av mjölktänderna bara är träning. Då blir det en god vana. Tandborstningen tar bort matrester som fastnar mellan hundens tänder, vilket hjälper till att bekämpa plack och minska uppkomsten av tandsten hos din hund.
När du börjar öva tandborstning med en valp kan du gärna ta upp den i ditt knä. Senare, när den är van vid tandborstningen, kan du med fördel sitta bredvid din hund istället.
När du ska borsta tänderna på din hund för första gången, börja med att använda fingret och massera tandköttet. När valpen vant sig vid det kan du introducera tandborsten. Välj en mjuk tandborste i en storlek som passar din hunds mun och en tandkräm som är till för djur.
Borsta några tänder åt gången i början, gärna kindtänderna. Öka sedan antalet tänder varje gång tills du borstar alla. Fokusera på tändernas utsida i början om det är svårt att komma åt och lägg till att även borsta insidan av tänderna när hunden blivit mer van. Målet är att få in rutinen att borsta tänderna på hunden varje dag.
Glöm inte att belöna din hund direkt ni har lyckats borsta tänderna!
Tuggben är också bra för hundens tänder och är ett bra komplement till tandborstningen.
En valp har totalt 28 mjölktänder och de är ganska vassa, som du säkert har märkt. Valpar tappar tänderna ungefär vid 4-6 månader när tänderna en efter en byts ut. När valptänderna byts ut och de nya tänderna kommer fram, kommer det helt säkert att klia i valpens mun och den kommer därför att vilja tugga på det mesta. Ibland kan munnen också ömma. Var förstående och ha tålamod. Hjälp din valp genom att ge den lättuggad mat, till exempel genom att blötlägga torrfodret.
Oftast märker du inte när mjölktänderna trillar ut. Det är dock inte helt ovanligt att en eller flera mjölktänder blir kvar, särskilt hos mindre hundraser. Mjölktänder som blir kvar kan hindra de permanenta tänderna från att växa ut som de ska. Håll därför koll i din valps mun och kontakta veterinären om du misstänker att allt inte står rätt till. Veterinären kan också upptäcka om någon tand saknas eller eventuella bettfel i tid.
När hundens tänder har kommit fram igen och den fått alla sina permanenta tänder – 42 stycken – klarar den av att tugga lite större och hårdare foderbitar.
Tandproblem kan vara svåra att upptäcka. En del hundar fortsätter att äta precis som vanligt trots att de har ont i munnen eller tänderna, men det finns några tecken som du kan vara uppmärksam på.
Kontakta din veterinär om du misstänker att din hund har problem med tänderna.
Vidare läsning
Doggys välbalanserade hundfoder och hundgodis tillverkas i Vårgårda på den västgötska slätten. I sortimentet finns våt- och torrfoder för alla hundar – små som stora, unga som gamla.