Avmaskning hund och valp

Att avmaska din hund eller valp vid konstaterad mask är en viktig del av att säkerställa dess hälsa och välbefinnande. Hundar kan ha ökad risk att drabbas av mask om de vistas i naturen, leker med andra hundar eller kommer i kontakt med rått kött. Avmaskning är en enkel och effektiv metod för att bli av med dessa inkräktare och förhindra att de påverkar hundens hälsa negativt. Men hur fungerar avmaskning, och hur går det egentligen till?

Vad är avmaskning och varför är det viktigt?

Avmaskning innebär att man ger hunden ett läkemedel som dödar parasiter så som spolmask, bandmask, eller hakmask. Maskarna kan orsaka allt från milda symtom, som diarré och dålig aptit, till allvarliga hälsoproblem, som viktnedgång, blodbrist och i vissa fall till och med dödliga komplikationer. Dessutom kan vissa masktyper, exempelvis spolmask, smitta människor, vilket gör avmaskning viktigt för både hundens och din familjs hälsa.

När bör du avmaska din hund?

Det är inte nödvändigt att avmaska hunden om det inte finns misstankar om att den faktiskt har fått mask. Symtom på mask kan inkludera viktminskning, diarré, dålig päls eller att hunden börjar slicka sig ovanligt mycket runt sin bak. För säkerhetens skull kan du lämna in ett avföringsprov till veterinären, eller köpa ett provtagningskit för att fastställa om din hund har mask innan du genomför en avmaskning.

Hur går en avmaskning till?

Efter bekräftad mask, hos veterinär eller via egen provtagning så är det dags att avmaska din hund. Att avmaska är enkelt och kan oftast göras hemma. Så här går det till:

  • Välj rätt avmaskningsmedel: Först och främst är det viktigt att veta vilken typ av mask som ska behandlas. Det kan du ta reda på genom ett avföringsprov hos veterinären. När du vet vilken typ av mask det handlar om, väljer du ett avmaskningsmedel som är anpassat för just den masktypen.
  • Dosering: Avmaskningsmedel kommer i olika former – som tabletter, pasta eller flytande lösning. Läs noga på förpackningen för att ge rätt dos baserat på din hunds vikt. För små valpar är flytande lösningar ofta enklare att ge.
  • Ge hunden läkemedlet: Tabletter kan gömmas i en godbit eller blandas med hundens mat för att göra det enklare att få i hunden läkemedlet. Flytande medel kan ges med hjälp av en spruta (utan nål) direkt i hundens mun. Om du har svårt att få din hund att svälja avmaskningsmedlet kan din veterinär ge tips på hur du enklast går tillväga.
  • Upprepa vid behov: Ibland kan du behöva upprepa behandlingen efter några veckor för att helt eliminera maskarna, särskilt om hunden har en kraftig infektion. Läs anvisningarna på läkemedlet eller rådgör med din veterinär för att säkerställa rätt behandlingsintervall.
  • Håll koll på hunden: Efter att du avmaskat din hund kan du se maskar komma ut med avföringen. Det är ett tecken på att behandlingen fungerar. Var uppmärksam på eventuella biverkningar som illamående eller diarré och kontakta veterinären om du märker något ovanligt.

Avmaskning av valp

Valpar har ett särskilt behov av regelbunden avmaskning eftersom de ofta föds med spolmask som överförs från mamman under dräktigheten eller via mjölken. Det är därför rekommenderat att börja avmaska valpar redan när de är två veckor gamla, och sedan upprepa behandlingen varannan vecka tills de är cirka tre månader gamla. Därefter kan du fortsätta avmaskningen en gång i månaden fram till sex månaders ålder. Detta skyddar valpen under den viktiga uppväxtperioden då dess immunförsvar fortfarande är under utveckling. Kom också ihåg att det är viktigt att avmaska tiken innan hon föder för att minska risken för att överföra till valparna.

Att avmaska din hund och valp när det behövs är viktigt för hundens hälsa. Genom att vara uppmärksam på symtomen kan du säkerställa att din hund lever ett friskt och parasitfritt liv. Tveka inte att kontakta din veterinär för rådgivning om avmaskning och val av avmaskningsmedel.