Rumsren valp – såhär gör du

När bli valpen rumsren? Att få en helt rumsren valp tar vanligtvis mellan 4 och 8 månader. Alla hundar är olika så det kan självklart ta både kortare eller längre tid.

RUMSREN VALP KRÄVER TÅLAMOD

Det viktigaste när du försöker få din valp rumsren är tålamod. Unga valpar har dålig kontroll över sina kroppsfunktioner och olyckor kommer att hända.

Om du blir arg på valpen när den kissar inne kommer det antagligen bara resultera i att den blir rädd för dig och undviker att uträtta sina behov nära dig i framtiden.

EFTER SÖMN, LEK OCH MAT

För att få valpen rumsren är det bra att veta att vovven ofta behöver kissa när de vaknar och efter lek, samt bajsa strax efter de har ätit. Ta promenader vid de tillfällena för att undvika olyckor inomhus. Och bär ut din valp varje gång det ser ut som att den ska kissa och varje gång den kissar inne. Det kommer bli ett springande den första tiden, men ju mer du springer ut med valpen ju snabbare kommer den att lära sig.

TRÄNA VALPEN ATT BLI RUMSREN

Hur får jag min valp rumsren? När du rastar din hund i början hjälper det om du går till samma rastplats. Det kommer hjälpa hunden att förstå att det är ett ställe där den ska kissa och bajsa. Att lugnt ge beröm till valpen efter den kissat kan hjälpa till att skapa en god vana. Men gå inte in direkt efter att din valp kissat och bajsat. Om du gör det finns risken att din hund lär sig det och håller sig för att få vara ute längre.

      Vidare läsning