Goda råd för din och din första tid med valpen

Första tiden med nyinflyttad valp handlar om att skapa trygghet och om att ge den tid att vänja sig vid allt det nya hemma hos dig i lugn och ro.

SKAPA TRYGGHET UNDER FÖRSTA TIDEN MED VALPEN

När du precis har skaffat valp och din hundvalp flyttar hem till dig är den i de flesta fall runt 8 veckor. Den har just skiljts från sin mamma och kullsyskon och det enda hem den känt till sedan den föddes. Det absolut viktigaste för valpen under den första tiden är att du hjälper den att känna sig trygg i sitt nya hem, både inomhus och utomhus.

Ge valpen tid att anpassa sig till allt det nya och lära känna sin nya flock – familjen – i lugn och ro. Ett nytt hem är en stor omställning och innebär massor av nya intryck. Tänk på att hundar har ett mycket mer utvecklat doft- och hörselsinne än vi människor, vilket gör deras upplevelser av omgivningen större. Ligg gärna på golvet bredvid valpen för att visa att allt är lugnt. Klappa den så att den känner sig trygg när det behövs. Det är viktigt att du har tålamod och visar förståelse under den första tiden med valpen.

Din nya familjemedlem kommer att vilja undersöka allt hemma hos dig med alla sinnen. Ta bort saker du är rädd om för att underlätta för valpen att göra rätt. Avled valpen och ge den saker som den får lov att undersöka. Det där med uppfostran kan ni ta när den väl gjort sig hemmastadd.

Valpar blir trötta fort och behöver sova mycket. Se till att alla i familjen lämnar vovven i fred när den sover på dagarna.

HUNDAR OCH BARN

Har du barn är det viktigt att inte låta dem vara ensamma med valpen. En hund är ingen leksak. Den måste behandlas med respekt, även av barn. En valp måste få bekanta sig med alla i den nya familjen i lugn och ro. I sin egen takt.

Låt valpen välja själv om den vill leka. Visar den tecken på att vilja vara i fred måste den få vara det.

LÅTA VALP HÄLSA PÅ ANDRA HUNDAR

Det är viktigt att hundmöten blir en positiv upplevelse för valpen. Första tiden för valpen kommer sätta avtryck för framtida möten. Välj därför noga vem din valp får hälsa på och inte. Säkerställ innan du släpper fram din valp till en annan hund att den gillar och är snäll mot valpar, men försäkra dig också om att den är vaccinerad. Valpar behöver inte hälsa på alla hundar den möter, utan välj med omsorg.

Och du, glöm inte att njuta av första valptiden. Den är fantastisk!

Vidare läsning