Hur mycket ska en hund dricka?

Det är viktigt att din hund får i sig tillräckligt med vätska, särskilt om ni är ute och rör på er mycket och dagar då det är varmt. Om din hund dricker för lite kan våtfoder vara ett bra sätt att få i den extra vätska. Men hur mycket ska en hund egentligen dricka?

HUR MYCKET VATTEN SKA EN HUND DRICKA?

En hund brukar dricka mellan 20-70 ml per kilo kroppsvikt varje dag. Mängden vatten en hund dricker varierar beroende på hundras, temperatur, säsong och pälstyp.

HUND SOM DRICKER FÖR LITE?

Har du en hund som dricker för lite? Tänk på att hundar också får i sig vätska genom maten de äter. Var därför inte förvånad om din hund dricker lite mindre än förväntat varje dag.

Torrfoder innehåller ungefär 10 procent vätska och många tillsätter också lite vatten till fodret. Våtfoder innehåller mycket vatten (cirka 80 procent) så det kan vara extra bra att ge om din hund dricker för lite och har svårt att få i sig vatten. Även under varma sommardagar eller aktiva dagar kan det vara bra att servera våtmat för att få i hunden mer vätska.

HÅLL KOLL PÅ FÖRÄNDRINGAR

Om du funderar på hur mycket din hund ska dricka, eller om den dricker för lite är det en bra idé att mäta hur mycket din hund dricker under en tvåveckorsperiod. Då kan du lätt märka förändringar i beteende och om något är fel med din hund.

Det kan även vara bra att hålla koll om din hund skulle dricka ovanligt mycket, då detta inte heller är bra. Känner du dig orolig över att din hund dricker för lite eller för mycket, kan det vara en bra ide att kontakta en veterinär.

      Vidare läsning