Hund badar i sjö omgiven av vass

Bada med hunden och andra sommartips för hundägare

Sommar och semester, en härligt tid då du kan spendera extra mycket tid med din vovve. Vare sig du badar med hunden, ni kör hemester eller ger er ut på resa erbjuder sol och värme både nya möjligheter och nya utmaningar. Vi har samlat lite smarta tips för en skön sommar med hund.

Bada med hund

Att bada med hund är jättemysigt och många hundar älskar att bada. Men tänk på att välja hundvänliga badplatser utan vassa stenar på botten. Många kommuner har särskilda hundbadplatser.

Ta med något att leka med. En rolig badleksak som flyter och syns tydligt för hunden är roligt att apportera.

Använd gärna en flytväst när du badar med hund. Välj en modell som sitter bra på din vovve. Tänk på att även hundar kan drabbas av kallsupar och kramp.

Var noga med att torka hunden efter badet för att undvika fuktexem.

Hund på camping

Om du ska ta med din hund på camping i sommar finns det några saker du bör tänka på, för allas trevnad.

Använd gärna en markspiral att sätta fast koppel/lina i. Lämna dock aldrig hunden ensam utan uppsikt när den är uppbunden.

Det är viktigt att hunden alltid har tillgång till skugga när det är varmt. Skapa lite olika skuggplatser så att hunden kan välja. Många hundar föredrar att ligga direkt på marken eftersom den kyler underifrån.

Många campingar har hundduschar. Där kan du kyla av mage tassar när det är riktigt varmt.

Hunden behöver vätska och mat på sommaren

Hjälp din hund med vätska på sommaren när temperaturen stiger ökar hundens behov av vätska. Om din hund har svårt att få i sig tillräckligt kan du ge den våtfoder som är en bra vätskekälla. Du kan också testa att blanda lite våtfoder i hundens dricksvatten. Det kan locka den att dricka lite extra. Se också till att ta med dig vatten om ni ska ut på utflykt.

Sommartider är lika med grilltider. På grillen finns det mycket som hundar inte tål. Se upp så att din hund inte får i sig någonting olämpligt.

Hund-lek och aktivering på sommaren

Balansövningar är en enkel och rolig lek som tränar koordinationen och de små muskelgrupperna. Använd bänkar, spångar och stockar. Perfekt lek för dig och din hund på sommaren!

Hoppa upp på stenar, stubbar och andra föremål i olika höjd. Det är utmärkt träning för bakbenen.

Belöna gärna med lite härligt hundgodis från Doggy (svenskt, naturligt och utan tillsatt socker)!

Psst! Testa att göra ett godisträd. Placera ut godisbitar på olika höjd i ett träd, tryck fast i barken och göm i håligheter. Hunden får sen söka upp godisarna själv. Det är ett bra sätt att träna både mental stimulans, luktsinnet och att stå på två ben.

Utforska nya promenadstråk

Passa på att utforska nya, spännande promenadstråk med hunden under sommaren. Om ni bor på en camping kan du fråga personalen om tips på bra ställen. Glöm inte kopplet och håll uppsikt över din hund!

Ta hand om päls, tassar och nos

  • KÄNN IGENOM DIN VOVVES PÄLS EFTER FÄSTINGAR VARJE DAG EFTERSOM DET ÄR VANLIGT FÖR HUNDEN PÅ SOMMAREN.
  • PASSA PÅ ATT BORSTA PÄLSEN UTOMHUS SÅ SLIPPER DU EN DEL HUNDHÅR I HUSET.
  • KÄNN IGENOM TASSARNA.
  • SKYDDA NOSEN OM DIN HUND ÄR KÄNSLIG FÖR SOLEN.