Fira nyår med hunden – skydda den från raketer och smällare

Runt nyår är det många som skjuter raketer och smällare utan att tänka på hur hundarna upplever det. Att fira nyår med hund är därför inte alltid så lätt, eftersom många hundar är rädda för raketer och smällare. Här listar vi några saker som kan vara bra att tänka på.

Raketer och hundar är ingen bra kombination. Många hundar är rädda för raketer, vilket inte är så konstigt med tanke på att de hör otroligt mycket bättre än vi människor. Ljudet av raketerna upplevs som en intensiv smärta. Så snälla, skippa skjutandet i år. Men det är inte bara ljudet som kan vara läskigt utan även ljuset.

HUNDAR SOM ÄR RÄDDA FÖR RAKETER – TIPS FÖR ETT VOVVEVÄNLIGT NYÅR

  • Om du vet med dig att din hund är rädd för fyrverkerier och höga ljud, fira nyår med din hund i ett glesbefolkat område. Och framförallt, håll vovven inomhus vid tolvslaget.
  • Häng gärna tjocka tyger eller draperier för fönster och spela musik.
  • Förbered med aktivering som har en lugnande effekt på hunden. Att ligga och slicka på mat är lugnande och kan få hunden på andra tankar. Våtmat som du fryser in i en aktiveringsleksak kan hålla hunden upptagen ett längre tag. Förbered även med lite smaskiga ben, eller torrfoder utspritt i en snuffelmatta.
  • Tänk på att rasta i god tid innan klockan klämtar. Men eftersom folk smäller av raketer i tid och otid, tänk på att alltid ha din hund kopplad när ni är ute. Även den tryggaste hund kan bli rädd för raketer och höga smällare och springa bort. Så koppla – för hundens och säkerhets skull.
  • Hotell nära flygplatser brukar ha hundanpassade nyår eftersom det inte får skjutas fyrverkerier i närheten. Men tänk på att boka ditt rum i tid, det brukar bli fullbokat snabbt.
  • Vänj din hund vid konstiga ljud och gör detta under hela året, låt hunden själv få skapa ljudet och låt det leda till något positivt.